top of page

Zelf Japans koken?

Foto van schrijver: Bee-MediaBee-Media

Goed te doen enzOOO lekker! Rond de Japanse kookkunst hangt nog altijd een zweem van mystiek – onder andere dat de gerechten megamoeilijk te maken zijn. ‘Gelukkig is dat niet zo’, zegt Marinus Noordenbos, eigenaar van Hokkai in IJmuiden. Om dat te laten zien maakte hij een boek over de Japanse eetcultuur, inclusief recepten. Deze drie kun je alvast proberen. 


tekst: Ellen Meijer - fotografie en receptuur: Hokkai



Op zijn achttiende vertrok Marinus Noordenbos naar Japan. Gestuurd door zijn vader, een reder uit Katwijk. Maandenlang deed de boomlange tiener niets anders dan horsmakreel schoonmaken; een geliefde vis in Japan die in Nederland destijds veelal als bijvangst werd gezien. Marinus verloor zijn hart aan het land en aan Yukiko. De liefde bleek wederzijds. Yukiko kwam naar Nederland en het jonge stel begon een visbedrijf onder de naam Hokkai, Japans voor Noordzee. De eerste jaren verkochten ze hun producten vrijwel uitsluitend binnen de Japanse gemeenschap in Europa. Tegenwoordig zijn online en in hun winkel annex restaurant bijvoorbeeld ook sojasaus, miso, thee en sake verkrijgbaar.


De vis van Hokkai komt van over de hele wereld, ook uit de Noordzee, en wordt in IJmuiden gedroogd, gepekeld of gemarineerd. Daarmee kunnen thuiskoks makkelijk zelf aan de slag. Marinus. “Mensen denken dat je bij wijze van spreken eerst een jaar moet leren rijst wassen, voordat je je kunt wagen aan het bereiden van Japanse gerechten. Dat beeld wil ik graag veranderen.” Om te laten zien dat thuis Japans koken goed te doen is, maakte hij samen met auteur Joris Vermeer en de Japanse sushi-chef Kuniyoshi Ohtawara een boek over de eetcultuur, inclusief tientallen recepten.


Na drie decennia is Marinus nog altijd het boegbeeld van het bedrijf. Hij spreekt vloeiend Japans en pendelt geregeld tussen beide landen. Sinds twee jaar werkt zijn oudste dochter Julia ook in de zaak, hoewel ze dat nooit van plan was. Ze studeerde internationale betrekkingen en zag zichzelf eerder als brandmanager bij grote bedrijven. Toen ze twee jaar geleden met Marinus naar Japan ging als voorbereiding op het boek, viel het kwartje. Julia zegde haar baan op en stapte over naar het bedrijf van haar ouders. Ook zij heeft een uitgesproken ambitie: “Zoals Italiaans tegenwoordig standaard op het menu staat bij veel Nederlanders, wil ik hetzelfde bereiken met de Japanse keuken. Dat bij kookliefhebbers naast goede olijfolie en tomatensaus ook miso en sojasaus in het keukenkastje staan.” 


Zijn ze niet bang dat de Japanse keuken dan ‘vernederlandst’, zoals met de Italiaanse is gebeurd? “Wij blijven ons richten op de authentieke ingrediënten en recepten,” reageert Marinus. “Tegelijkertijd zijn we helemaal vóór Hollandse nieuwe met sojasaus. En geweldig als mensen hun pasta Bolognese nog lekkerder maken met een lepel miso. Zolang die miso en soja maar op z’n Japans zijn bereid, zodat ze van goede kwaliteit zijn.”  



 
 
 

Comentários


bottom of page